Jaargang 9 • Verschijnt tweewekelijks • Losse nummers € 4,50

De geur van Parmezaanse koeien

door | apr 9, 2024

Parma is vooral bekend van de ham en de Parmezaanse kaas, maar er blijkt nog een andere trekpleister te bestaan: de parfumerie. Geen stad in Italië kent zo veel geurwinkels en vooral zulke eigenaardige. Zo bedacht Hilde Soliani (62) in een dolle bui parfum die naar confetti ruikt of naar een ‘hete jongen’ die aan het ontbijten is. Haar eerste parfum ontwikkelde zij al in 2005 en heette Ti amo

Soliani’s grootmoeder brouwde parfums voor de gewone markt, zijzelf mikt meer op het exclusieve en exotische segment. Ze noemt zich ‘kunstvrouw van geur en smaak’, zoals uit haar website blijkt. Ze creëert excentrieke parfums met namen als Lacrima (ruikt naar sneeuw), Purezza (de geur van schone was die droogt in de wind) Caaastagna saalaaata (spreekt voor zich), Tutti Matti per Colorno (grasetende koeien) en Vecchi Rossetti (ruikt naar theaterkleedkamer.) Deze laatste geur komt voort uit haar liefde voor het theater waar zij zelf jarenlang actief was.

In haar kleine studio bedenkt ze geuren die doen denken aan haar jeugd en passies: de Italiaanse keuken, de natuur, muziek en schoonheid in het algemeen. De naar eten ruikende geuren heten gourmands. Die werden tijdens de coronapandemie een groot succes. Aan The New York Times legde ze uit hoe groot toen de behoefte was om het huis lekker te laten ruiken, alsof het leven gewoon doorging, en hoe belangrijk geur was bij rituelen (begrafenis) en ziekten. Parfum als thuis-entertainment werkte ook: raad eens wat er in Miss Tranchant is verwerkt? Boter en oesters. Een genie die dat kan herkennen. Een van haar hobby’s is chefs en culinaire critici interviewen van wie ze ideeën krijgt voor nieuwe geuren. Miss Tranchant is uitgevonden door Soliani’s vriend Mauro Uliassi, die een driesterrenrestaurant bezit en een saus maakt op basis van de twee genoemde ingrediënten. 

Screenshot

Mensen die opgesloten zaten, konden zich benevelen met parfum die naar verse croissants of bananenbrood ruikt. Ook deze parfums kregen atypische namen, zoals Orgasmo (amaretto), Donna Sentenza (bananen met slagroom) en Buonissimo (brioche en cappuccino); geuren die ook na de pandemie populair bleven en Soliani beroemd maakten. Honderd milliliter Eau de Cuisine kost 190 euro en valt daarmee in het hoge segment. De parfum die naar appeltaart ruikt en eerder in de Etos te verwachten valt dan in een luxe boetiek, is slechts een paar euro goedkoper. 

Volgens Soliani moet een echt parfum bestaan uit minimaal drie ingrediënten. “Als het er maar één is, ruik je niet lekker, dan stink je.” Hoe haalt zij de geur uit bloemen? “Eenvoudig, je neemt wat blaadjes en legt ze in varkensvet. En dan wachten.”

Een klant van Soliani beschreef haar ervaring aldus: ‘Bij het eerste pufje rook het naar koud marmer, gepolijst glas, schoongemaakte oppervlakte. Tien minuten later geurde het naar gelato.’ De geparfumeerde en de parfumeur moeten duidelijk even fantasierijk zijn.

PROEFABONNEMENT
4 NUMMERS VOOR € 15