Jaargang 7 • Verschijnt tweewekelijks • Losse nummers € 4

Een maoïstische concurrent voor PowNed

door | mei 23, 2023

Wat sneu voor Tom Olfhof (19), jongmaatje van zendgemachtigde PowNed, dat de bezetters van het hoofdgebouw van de Erasmus Universiteit hem collectief ontwijken. Hij, zijn microfoon en zijn cameraman zijn niet welkom tussen de spandoeken en megafoons. De klimaatactivisten eisen dat hun onderwijsinstelling per direct alle banden met de fossiele industrie verbreekt. Niemand wil met Tom praten vanwege een eerder item waarin hij hun strijd voor een schonere planeet in het belachelijke trok. Alleen studenten die ‘gewoon willen studeren, weet je wel’ en ‘helemaal klaar zijn met de indoctrinatie van klimaathooligans’ staan de hoogblonde reporter te woord. 

Totdat ineens ‘Bob’ in beeld verschijnt, die óók met een microfoon zwaait en wordt vergezeld door zijn eigen cameraman. Tom van PowNed knikt. Hij gaat Bob interviewen. Beetje lacherig. “Oké, waarom wordt dit gebouw bezet, wie doen er mee?” Bob kijkt zijn ondervrager aan met een spottend lachje, op de grens van uitlachen. “Dat weet jij niet? Je hebt je dus niet verdiept in wat hier aan de hand is. Vorige keer zei je dat mensen hier waren vanwege het vegetarische voedsel. Dat was niet zo, maar intussen heb je blijkbaar dus geen idee waar het wél over gaat.”

De repliek brengt Tom zichtbaar uit balans. Hij stapt achteruit, stottert, valt uit zijn rol. Dat een geïnterviewde hém in de zeik neemt in plaats van andersom, maakte hij niet eerder mee. “Laten we hier maar stoppen,” zegt hij. “Dat ging niet echt lekker hè?” zegt Bob nog tegen de cameraman van Tom, die dat volmondig beaamt. Het fragment zal PowNed niet halen, maar is hilarisch genoeg om direct een hit te worden bij Left Laser, nieuwkomer in medialand en sinds half april vrijwel dagelijks present met verse video’s op TikTok, YouTube, Instagram en Twitter. 

Bob, de starreporter van Left Laser, houdt zijn achternaam om principiële redenen voor zichzelf. Hij is geworteld in de radicaal-linkse beweging waar de boodschap in hoger aanzien staat (“Het gaat niet om mij”) dan de identiteit van de maker. “Ik ben maoïst,” licht Bob in een telefonisch onderhoud toe. Hij is verwant aan Revolutionaire Eenheid, een in 2016 opgerichte organisatie die de Rotterdamse politiek vorig jaar opschudde met onderzoek naar huisjesmelkers ter stede. Narsingh Balwantsingh (PvdA) moest terugtreden als gemeenteraadslid na zijn ontmaskering als bezitter van 23 panden die de verkrotting nabij waren. Op de site van Left Laser zijn voor een habbekrats een rode vlag (goudbestikt met hamer en sikkel) en klassiekers van Marx, Lenin en Mao te bestellen.

Kijk, daar verwelkomt Bob op Koningsdag te Rotterdam prins Bernhard junior, die in het kielzog van de koninklijke familie door de straten trekt. “De beste man heeft 125 miljoen aan vastgoed, verdeeld over zeshonderd panden. Onteigen huisjesmelkers!” Bob bevindt zich in de menigte en vraagt de prins: “Mag ik u een sticker geven?” Dat mag. Met een lach van oor tot oor neemt de prins het drukwerk in ontvangst. “Houdt u meer van koemelk of van huisjesmelk?” De prins wuift en loopt door. 

Aha, persmuskiet Bob krijgt D66-senator Annelien Bredenoord in het vizier, rector magnificus van de Erasmus Universiteit. Ze verstopt haar hoofd diep onder een capuchon en versnelt haar pas. “Shell probeert via uw universiteit het dividend te verlagen. Acht leerstoelen! Vindt u dat wetenschap onafhankelijk zou moeten zijn?” Revolverjournalistiek! “Je haalt er van alles en nog wat bij, maar ik vind deze methode niet zo chic,” antwoordt Bredenoord, opgelucht omdat ze via de voordeur het hoofdgebouw kan binnenglippen.

Bob bevindt zich op locatie in Laren. “Slechts 27 procent van de inwoners is hier miljonair,” meldt hij monter. Hij schuift een grijze dame met supermarktwagentje zijn microfoon onder de neus. “Wat mij betreft mogen ze Albert Heijn helemaal platstaken,” zegt ze met een stem waarin Gooise kak doorklinkt. “Mulder, de CEO, incasseert zesenhalf miljoen per jaar, maar meneer is te bedonderd om zijn personeel tien procent loonsverhoging te geven.”

Het item was onderwerp van gesprek in Vandaag Inside en scoorde via diverse sociale media meer dan een half miljoen views. Niet eerder werd PowNed zo maoïstisch in de nek geblazen.

PROEFABONNEMENT
4 NUMMERS VOOR € 14