Jaargang 7 • Verschijnt tweewekelijks • Losse nummers € 4,30

Rodelen op je rug

door | nov 16, 2023

Zondags klonk in de keuken het gierende geluid van de fluitketel. Terwijl ma erheen rende, schoof pa in de huiskamer de stoelen tegen de muur om plaats te maken voor de zinken wastobbe. Als die met warm water was gevuld, gingen Rudolf en ik er zo uit onze pyjama in. Vanaf de derde klas gingen we naar het Schoolbadhuis in de Amsterdamse Frederik Hendrikstraat, een op een Tiroler vakwerkhuis lijkend gebouwtje. Boven de ingang hing een tegeltableau met de tekst ‘School Kinderbad’ en het jaartal 1901. 

We kregen van huis een handdoek, een stukje zeep en een washandje mee, dat we opgerold naast de schoolboeken in het vakje onder ons tafeltje legden. Om elf uur gingen we na het drinken van de schoolmelk op weg naar het badhuis, een kwartiertje lopen via de Westerstraat en de Lijnbaansgracht. 

Als we uit het kleedhok kwamen, stonden we in een ruimte waarin stoomwolken dreven; langs de achterwand was een granito goot met aan de wand geschroefde tussenschotten. Zo konden zo’n twintig kinderen afgescheiden van elkaar tegelijkertijd douchen. Het klaterende water was warm en voelde weldadig aan. Als de badmeester op zijn fluitje blies, wist je dat de kraan kort daarna dicht ging en je afgespoeld moest zijn. Als we terug naar de kleedruimte liepen, spoot hij de goot schoon en waggelde de volgende groep jongens naar de douches. 

Op de Olympische Winterspelen van 1964 werd voor het eerst gerodeld. De beelden daarvan op de zwart-wit tv waren spectaculair en brachten een aantal van ons op het idee de goot in het badhuis te gebruiken als rodelbaan. Nadat je flink zeep op je billen en rug had gesmeerd, kon je na een krachtige afzet tegen het tussenschot zowat de hele goot door glijden. Wie stond te douchen, kon maar beter aan de kant gaan als er ‘opzij!’ werd gegild. Je kon erop rekenen dat daarna een ingezeepte, op zijn rug liggende naakte jongen langs je voeten suisde. Nadat een klasgenootje keihard onderuit was gekegeld, was het met het rodelen gedaan.

PROEFABONNEMENT
4 NUMMERS VOOR € 15